Györgydeák György

(1958-2008)

Györgydeák György Székesfehérvárott született, Balatonkenesén járta ki az általános iskolát, és a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban érettségizett.

Közel három évtizedig készített rajzokat, valamint a legkülönbözőbb anyagokból furcsa szobrokat, bábokat, amelyeket „bübük”nek hívott. Szabadúszóként képzőművészeti ismereteire magánúton tett szert. Megye- és országszerte, és a határokon túl is tucatnyi kiállítást rendezett, rajzait, grafikáit az Élet és Irodalom, a Magyar Napló, a Valóság és a Magyar Hírlap is rendszeresen közölte. Rövid, súlyos betegség után 2008. november 1-én hunyt el Balatonkenesén.

“Számomra a Györgydeák Gyuri életművének legmegkapóbb, legerősebb sorozata az, amit ikonikus veszprémi középületekről, kúriákról, templomokról készített a maga sajátos, senkivel össze nem keverhető stílusában. Ezekből az alkotásaiból még a 90-es évek közepén egy naptárat is készítettünk, ami hatalmas siker volt. Annyira tetszettek ezek a rajzok, hogy felkértem 2001-ben, hogy az Oliva felújított épületét is rajzolja meg, azóta is az étterem falát díszíti a rajz. Arra gondoltunk, hogy az Oliva egyik termében kiállíthatnánk ezeket a képeket. Így is lett, Gyuri, felesége és barátai társaságában nyitottuk meg a kiállítást az Oliva Étteremben, 2008 tavaszán. Eredetileg egy időszakos kiállításban gondolkodtunk, amit akár később más művészek alkotásaival folytathatunk, de Gyuri hirtelen, novemberi halála miatt az egész így maradt, és azóta is ugyanígy van. Így is hagyjuk, a képek azóta is ott vannak, a termet Györgydeák teremnek is hívom, Gyurira emlékezünk vele. Halála után készült az a tekercs, ami egyetlen sétaútra fűzi fel a képek egy csokrát, ez is az egyik falat díszíti” - Mészáros Zoltán, tulajdonos